Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Udvide el-tavle samt udvidelse af en elinstallation Ring 72192222 for mere info eller anmod om tilbud på udvidelse af el-tavle

Hvad er en hovedsikring?

En hovedsikring påvirker både, hvor meget strøm du kan tage ud af elselskab, og hvor meget du kan tilføre gennem for eksempel et varmeanlæg drevet på el. I denne artikel gennemgår vi hvad en hovedsikring er, hvordan du vælger den rette antal ampere og hovedsikring til din villa og hvad de normalt koster.

Hvad er en hovedsikring?

Hovedsikringen er en form af beskyttelse, der modvirker overbelastning i dit elsystem. Størrelsen på din hovedsikring, dvs. antal ampere (A) bestemmer, hvor meget strøm du kan bruge på én gang i huset. Hvis dit elektriske system bruger for meget strøm på samtid eller en kortslutning opstår, slukker hovedsikringen for alt strøm.

Hovedsikringen er normalt placeret i eller ved siden af ​​målerskabet, og er ofte kendetegnet ved tre runde stik placeret over eller ved siden af ​​hinanden.


Maksimal effekt til forskellige hovedsikringsstørrelser

Jo større hovedsikring du har, jo mere strøm kan du forbruge på et givet tidspunkt. Hvor meget et hus eller el-anlæg kan klare, kan nemt udregnes ved regnereglen 230 V x 3 faser x størrelsen på hovedsikringen.

Hvis du har et højt årligt elforbrug, er det sandsynligt, at du også har høje effektspidser. I nedenstående tabel kan du se, hvilken hovedsikring der skal passe ud fra dit årlige elforbrug, og hvilken maksimal effekt hver sikring kan klare.

Optimal hovedsikring og effekt til forskellige hovedsikringsstørrelser

Hovedsikringen begrænser solceller og ladestande

Som tidligere nævnt begrænser hovedsikringen både mængden du kan tage ud og føre til lysnettet. For at beregne den maksimale effekt for et solcelleanlæg, som din hovedsikring kan klare, bruges samme formel: 230 V x 3 faser x Størrelsen på sikringen. 3 x 16 A hovedsikringer kan således klare 11 kW solceller.

Nogle eksempler på situationer, der kan give problem med for lav ampere i hovedsikring;

  • Brug af el-krævende apparater: Ved brug af f.eks. en sauna, kræver saunavarmeren meget strøm
  • Periodisk brug: Hvis du for eksempel har mange julelys og julepynt, kan disse give høje effekttoppe
  • Der bruges flere ting på samme tid: Hvis f.eks. elbilen oplades samtidig med at tv, lys, vaskemaskine og opvaskemaskine kører, høje effektspidser gives
 

Hovedsikringen er opdelt i tre faser

I princippet har alle villaer tre lige store hovedsikringer, en for hver såkaldt “fase”. Man kan ganske enkelt sige, at husholdningens elektricitet er fordelt over de tre forskellige faser.

For eksempel. den første fase kan tilsluttes elektriciteten i køkkenet, den anden til elektriciteten i stuen og den tredje til elektriciteten i hallen.

Elektriske apparater, der trækker meget strøm såsom et komfur, er ofte fordelt over alle tre faser, mens mindre strømforbrugende komponenter såsom lamper kan køre på en enkelt fase.

Hvis du i dette eksempel har komfuret, alle lamperne, radioen og elkedlen i køkkenet kørende samtidigt, kan hovedsikringen, der er tilsluttet den fase, slukke. Hvis dette sker, vil strømmen blive afbrudt på det tidspunkt, og der vil være strømsvigt (kun i køkkenet i dette tilfælde).

Hvad koster det at skifte hovedsikring?

At udskifte sin hovedsikring kan ofte være en dyr affære. Prisen på udskiftning af hovedsikrings forskellig mellem elnet og elektrikerfirmaer, og for at få en præcis prisoplysning skal du kontakte os, så kan vi udarbejde et tilbud til dig. Send os en besked og få pris på ny hovedsikring her

Ofte stillede spørgsmål om hovedsikringer

Hvad sker der, hvis du sætter en for stor hovedsikring i?

En overdimensioneret hovedsikring er ikke et problem, så længe dine elkabler kan klare dit elforbrug. Til gengæld betaler du et alt for højt årligt gebyr med for stor hæk, som kan koste dig flere tusinde kroner om året.

Hvad sker der, hvis du sætter en for lille hovedsikring i?

Hvis du sætter en for lille sikring i, risikerer du, at sikringen ofte “kører”, og du får strømafbrydelse. Afhængigt af hvilken type sikring du har, skal den muligvis udskiftes, når den udløber.

Hvorfor har sikringer forskellige farver?

Sikringerne har forskellig farvekodning for at vise deres styrke. Farven på hovedsikringen fortæller, hvor meget strøm den kan klare, inden “stikket går”, og sikringen slukker for strømmen.

Hvad er forskellen mellem en hovedsikring og en sikring?

En standardsikring eller “stik” er normalt placeret i dit kontrolpanel / stikskab, mens hovedsikringen er placeret udenfor. Standardstikkene tilsluttes normalt til mindre elektriske komponenter såsom en vaskemaskine, mens en hovedsikring tilsluttes en flerkomponentfase.

Sikringen springer hele tiden – hvad gør jeg?

Hvis din hovedsikring springer hele tiden, har du sandsynligvis en for lille sikring. Du bør derfor kontakte din netejer for at sikre dig, altså opgradere til en større hovedsikring.

Hvor mange watt kan en 10 A sikring klare?

En 10 A sikring kan klare en samlet effekt på 2.300 W. Dette udregnes ved at gange 230 V x 10 Ampere.

Grunden til at der bruges en anden formel er fordi sikringer med en styrke under 16 A ikke kan køre på 3 faser, og en 10 A sikring er dermed ikke en hovedsikring.

Hvad er en hovedsikring?
Hvad er en hovedsikring?

Kommentarer

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Picture of Nicolai

Nicolai

Elektriker og eltavle specialist, også i udskiftning af el-tavle

Artikler

Cookies & Vigtig Info

Autorisations krævande opgaver indenfor el-området går midlertidigt gennem tredje part, da vi ikke er autoriserede for tiden. læs her for mere info, samt information omkring cookies, persondatapolitik og handelsbetingelser.